Центр новин | Україна

серп. 20, 2018

Шість речей про грудне вигодовування, які варто знати кожній мамі

Час читання: 4-6 хв

Протягом перших 1000 днів життя дитини харчування — не лише їжа, а спосіб життя. Поживні речовини, які вони отримують, не тільки втамовують голод, а й можуть впливати на те, яким чином дитина розвивається, росте і навчається впродовж всього життя.

Останніми роками переваги грудного вигодовування протягом цієї тисячі днів — від зачаття до другого дня народження, — особливо помітні з огляду на їх позитивний вплив на здоров'я дитини, який проявляється і у дорослому житті. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців після народження, а також його поєднання з харчовими додатками аж до виповнення двох років, аби забезпечити здорове зростання.

 

Аби дізнатися більше про дива грудного вигодовування, ми поговорили з доктором Вікрамом Палітом (Vikram Palit) з інституту здоров'я дітей Great Ormond Street Institute of Child Health і дізналися про шість речей, які, на його думку, кожна мати має знати про цей процес.

Six things new mothers should know about breastfeeding

Це корисно для матері

Існує багато свідчень на користь того, що грудне вигодовування допомагає знизити ризик виникнення раку молочної залози, яєчників та ендометрію, а також остеопорозу та переломів стегна, до яких він приводить. Також є докази того, що грудне вигодовування допомагає боротися з постнатальною депресією та тривожністю, сприяючи зміцненню зв'язку між мамою та дитиною.

Це корисно для дитини

Іноді важко повністю осягнути, наскільки корисним є грудне молоко. Воно містить не лише усі поживні речовини, необхідні дитині протягом перших шести місяців життя, але також є носієм низки гормонів, лейкоцитів та антитіл. Список переваг грудного молока для немовлят вражає: воно знижує ризик запалення та інфекційних захворювань шлунку, кашлю та простудних захворювань, вушних інфекцій, а також екземи та навіть дитячої лейкемії.

 

Багато матерів відзначають, що немовлята відчувають потребу у додатковому харчуванні заздалегідь, ще до виникнення захворювання або інфекції, на інстинктивному рівні. І це не дивно: у такий спосіб вони заряджають свою імунну систему.

Це допомагає зміцнити зв'язок між мамою та дитиною

Грудне вигодовування є корисним не лише з медичної точки зору, але і в емоційному сенсі. Воно розвиває та зміцнює зв'язок між матір'ю та дитиною, частково завдяки гормонам, частково завдяки фізичному контакту на ранній стадії. Чим раніше мати починає годувати немовля, тим більшими є шанси на більш позитивний майбутній досвід, розвиток материнського чуття та краще розуміння потреб і поведінки немовляти. Матері часто згадують про «чарівну здатність» грудного вигодовування тамувати та ефективно полегшувати майже будь-який біль, наприклад, під час щеплень.

Six things new mothers should know about breastfeeding

Це може допомогти позбутися зайвої ваги

Жінка, яка щойно принесла в світ нове життя і зайнята його підтримкою, не має відчувати жодного тиску щодо втрати набраної після пологів ваги. Але варто все ж зазначити, що одна з переваг грудного вигодовування полягає в тому, що воно сприяє втраті ваги. Під час ранніх тижнів годування, коли дитина хоче їсти майже кожної години, в процесі лактації може спалюватись до 500 калорій на день.

Вас завжди є кому підтримати

Матері, зокрема ті, для яких цей досвід є першим, часто стають найактивнішими учасниками соціальних мереж, адже це дозволяє поділитись тим, через що їм доводиться проходити, а також отримати підтримку від інших мам, які знаходяться у подібних ситуаціях.

 

Я чув багато чудових відгуків про блоги та інтернет-спільноти, такі як MumsNet.com у Великобританії, де інші мами (у тому числі майбутні), а також досвідчені спеціалісти з питань грудного вигодовування, зокрема акушерки та консультанти, надають поради щодо годування, використання сосок-протекторів та молоковідсмоктувачів, або можуть просто вислухати у потрібний час.

Існують технології, які здатні зробити цей процес ще простішим

Сьогодні є безліч додатків, які забезпечують цілодобову підтримку, звільняючи від необхідності постійно їздити до лікаря. Ці додатки надають поради щодо грудного вигодовування, допомагають слідкувати за дотриманням його режиму та навіть дозволяють акушеркам спостерігати за матерями, які годують немовлят вдома.

 

Розумні пристрої для дому, такі як Google Home, який миттєво шукає тематичні поради в інтернеті, є ключовими технологіями. Цього року Public Health England (PHE) запустила "Breastfeeding Friend". Cервіс для пристрою Amazon Alexa, на якому мами можуть ставити питання про грудне вигодовування та отримувати відповіді з урахуванням віку їхньої дитини.

 

Постійно вдосконалюють і молоковідсмоктувачі, починаючи з лінійки подвійних і портативних молоковідсмоктувачів Philips Avent і закінчуючи інноваціями, які тепер здатні адаптовуватися до особливостей процесу вигодовування кожної матері.

 

Грудне вигодовування — один з найкращих способів забезпечити дитині найкращий старт у житті і, на щастя, існує багато способів зробити його ще кращим, хоч це і не завжди просто.

 

Будь ласка, зверніть увагу, що інформація в цій статті несе характер виключно загальної поради і в жодному разі не повинна сприйматися як заміна професійної медичної консультації.

Про Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) це провідна технологічна компанія, націлена на поліпшення якості життя людей на всіх етапах континууму здоров'я — від ведення здорового способу життя, профілактики та ранньої діагностики до лікування та догляду у домашніх умовах. Philips володіє глибокою експертизою в сфері споживчих товарів і охорони здоров'я і використовує передові технології для надання комплексних рішень. Штаб-квартира Philips знаходиться в Нідерландах, компанія займає лідируючі позиції в галузі медичної візуалізації, моніторингу пацієнтів і ІТ-систем, а також рішень для персонального догляду і техніки для дому. У 2016 році обсяг продажів рішень Philips для здоров'я і охорони здоров'я склав 17,4 млрд євро. У компанії працюють 71 000 співробітників більш ніж у 100 країнах. Новини про компанію Philips Україна можна знайти на веб-сайті https://www.philips.ua

ДокладнішеЗгорнути

Поділитися у соціальних мережах

Теми

Автор

Dr. Vikram Palit

Вікрам Паліт

Дитячий лікар і старший науковий співробітник

Доктор Вікрам Паліт є старшим науковим співробітником в галузі педіатрії та дитячої гігієни, працює лікарем-педіатром у Лондоні, Челсі та Вестмінстерському Фонді NHS Foundation.

Слійдкуйте за мною

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Радимо переглядати наш сайт в останній версії браузера Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.