Центр новин | Україна

серп. 10, 2018

Вплив зовнішніх факторів на шкіру і 5 порад для їх контролю

Приблизний час читання: 5-7 хвилин

Сьогодні завдяки дослідженням ми знаємо про шкіру набагато більше, ніж раніше. Шкіра — наш найбільший орган, який захищає нас від холоду, спеки, травм і численних бактерій. Більше того, протягом останніх десяти років з’являється все більше наукових свідоцтв того, що шкіра тісно пов’язана з головним мозком. 


Відомо, що стрес може спричинити випадіння волосся і розвиток хвороб шкіри, таких як атопічний дерматит, екзема або псоріаз. Але існує і зворотній зв’язок: нові наукові дані припускають, що якісь нелади зі шкірою можуть, в свою чергу, впливати на наш психологічний стан. Наприклад, люди з важкими формами атопічного дерматиту чи псоріазу часто також страждають від депресії. Така комунікація між шкірою та мозком відбувається через так звану гіпоталамо-гіпофізарно-надниркова вісь (hypothalamic-pituitary-adrenal axis, HPA).
 

Тож стан шкіри і стан здоров’я дійсно пов’язані, і саме тому вона потребує правильного догляду — не тільки з естетичних міркувань, але й тому, що це корисно для здоров'я. Існує не лише зв’язок між шкірою та мозком: є прямий взаємозв'язок між здоровим способом життя і поширенням захворювань, і доказів цьому стає дедалі більше. Вчені довели, що вплив внутрішніх чинників, таких як ДНК, на старіння складає лише близько 20%, решта ж припадає на зовнішні фактори — і їхня роль визначальна. Але є й хороша новина — можна самому впливати на швидкість і причини старіння.
 

Наталія Узунбаджакова (Natallia Uzunbajakava) знає, як це робити. Дослідник Philips, співавтор понад 33 наукових статей і затребуваний спікер на міжнародних конгресах з косметичної дерматології, естетики, біології шкіри та волосся готова поділитися своїми знаннями і дати кілька порад.

Забруднення

Важливий зовнішній фактор, який негативно впливає на нашу шкіру, — це забруднення. Воно є дійсно світовою проблемою, яка не має кордонів. Всесвітня організація з охорони здоров’я наголосила, що забруднення навколишнього середовища є найбільшим зовнішнім ризиком для здоров’я. Довго- і короткостроковий вплив забрудненого повітря на організм людини підвищує ризик розвитку захворювань дихальної та серцево-судинної систем[i]. Довгостроковий вплив навіть пов’язують із розвитком певних видів раку[ii].
 

Особливе значення має головний компонент забруднення. Ці частинки можуть бути менше 10 мікрон у діаметрі: пил, пилок, пліснява — або навіть менше 2,5 мікронів: частинки згоряння, органічні та неорганічні сполуки, метали, тощо. Довгий список забруднюючих речовин включає оксиди азоту, діоксид сірки, важкі метали, озон, пестициди, леткі органічні сполуки (формальдегід). І ми стикаємося з ними кожного дня.

Найменші частки бруду можуть бути в середньому в 50 разів меншими, ніж пори. Ви правильно прочитали — у 50 разів меншими! Нашим порам справді нелегко. Частки бруду настільки малі, що вони можуть залишатися в повітрі протягом тривалого часу і постійно завдавати шкоди — вдома, на роботі, в дорозі і на відпочинку. Йдеться не лише про забруднення повітря, але й про шкідливі речовини, що містяться в засобах для догляду за шкірою.[iii]
 

Наталія: «Частки бруду разом із жиром і пилом легко проникають у пори і порушують баланс тонко налаштованих біохімічних реакцій, які підтримують здоров’я шкіри. Цей негативний вплив на шкіру може стати причиною її потьмяніння, але можуть бути й набагато серйозніші наслідки. Якщо частки бруду не вичищати належним чином, це може призвести до деградації колагену, окислення ліпідів і навіть до ушкоджень ДНК. Чого очікувати? Виникнення симптомів передчасного старіння». Звичайно ж, це невтішна перспектива. Рішення цієї проблеми настільки ж просте, наскільки й ефективне. Наталія: «Догляд, догляд і ще раз догляд. І так — щодня!»
 

Як доглядати за шкірою — особистий вибір кожного. Те, що підходить одній людині, не влаштує іншу. Це логічно, адже шкіра у всіх різна — так само як ДНК, стиль життя та умови довкілля. Розрізняються й продукти, які ми їмо. І важливо розуміти, що звичайне очищення руками не дає 100%-ї гарантії — наші пальці занадто великі, щоб якісно очистити пори, тому не вдається повністю позбутися бруду. Очищення шкіри за допомогою приладу VisaPure з різними насадками – наприклад, для чутливої або нормальної шкіри, для ретельного очищення від забруднень - допомагає протидіяти зовнішнім факторам і боротися зі старінням, оскільки дає змогу проникати всередину пор і ретельно їх очищувати.

Зовнішні фактори

Крім забруднення, існує безліч інших зовнішніх факторів, які негативно позначаються на шкірі: ультрафіолетове випромінювання, стрес, неправильне харчування, відсутній режим сну або його нестача. На щастя, усе це можна проконтролювати!
 

П'ять порад для здорової шкіри

Наталія ділиться найкращими порадами для догляду за шкірою.
 

Порада 1: Використовуйте сонцезахисний крем, аби запобігти впливу ультрафіолетового випромінювання

Занадто велика доза ультрафіолетового випромінювання може нашкодити шкірі, викликати її передчасне старіння або навіть рак. На щастя, можна захистити себе, і це досить просто. Можна носити одяг, що максимально закриває тіло в сонячні дні, або використовувати якісний сонцезахисний крем. Намагайтеся уникати прямих сонячних променів у розпал дня (12:00-15:00) — у цей проміжок часу випромінювання найбільш агресивне.
 

Порада 2: Уникайте стресу

Стрес відчутно позначається на вашому здоров'ї і може погіршити стан шкіри, викликати навіть екзему чи псоріаз. Кращий застережний засіб — уникати його, наскільки це можливо. Та простіше сказати, ніж зробити. Але хоча б спробувати уникати стресу все-таки можна. Регулярний відпочинок і дотримання режиму сну допомагають у цьому. Постарайтеся розслабити тіло і свідомість прогулянками, заняттями йогою, медитацією або читанням хорошої книжки за чашкою чаю. Оберіть те, що підходить саме вам. Дотримуйтесь своїх улюблених ритуалів для релаксації — а догляд за шкірою 3-в-1 з VisaPure Advanced може стати прекрасним доповненням цих процедур.
 

Порада 3. Обирайте корисні, необроблені продукти: овочі, фрукти та злаки

Необроблена їжа (НЕ напівфабрикати, фастфуд або суха готова їжа) дуже корисна для організму, особливо для шкіри. Вона не містить шкідливих хімічних і цукрових домішків, але натомість містить безліч поживних речовин, клітковини та антиоксидантів. Такі продукти не шкодять довкіллю, тож споживати їх можна не лише з користю для себе, але й для всього світу. Дізнатися унікальні рецепти здорових страв від шеф-кухаря Philips можна тут.
 

Порада 4: Зробіть догляд за шкірою щоденним ритуалом

Не забувайте ретельно очищати шкіру вранці та ввечері. Використовуйте засоби, що не містять шкідливих речовин, і регулярно зволожуйте її. Щіточка VisaPure може стати в нагоді для більш глибокого очищення.
 

Порада 5: Слідкуйте за тим, щоб ваш сон був міцним і регулярним

Здоров’я залежить від сну. Його нестача знижує працездатність, послаблює імунну систему, підвищує ймовірність надмірної ваги, а також негативно позначається на шкірі. Вчені довели, що порушення режиму сну навіть протягом короткого терміну призводить до підвищених темпів дегідратації шкіри, а протягом довших термінів — до передчасного утворення зморшок[i]. Тож, підстав приділяти відпочинку достатньо уваги і забезпечити собі як мінімум 7,5-8 годин сну на добу — більш ніж достатньо.

[i] Brook RD et al. Particulate matter air pollution and cardiovascular disease: an update to the scientific statement from the American Heart Association. Circulation 2010;121:2331–78.

Beelen R et al. Effects of long-term exposure to air pollution on natural cause mortality: an analysis of 22 European cohorts within the multicentre ESCAPE project. Lancet 2014;383:785–95

[ii] Raaschou-Nielsen OJ et al. Air pollution and lung cancer incidence in 17 European cohorts: prospective analyses from the European Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE). Lancet Oncol 2013;14:813–22.

[iii] Donaldson K et al. (2005) Combustion-derived nanoparticles: a review of their toxicology following inhalation exposure. Part Fibre Toxicol 2:10

Lademann J et al. (2004) Penetration of microparticles into human skin. Hautarzt 55:1117–9

Li N et al. (2003) Ultrafine particulate pollutants induce oxidative stress and mitochondrial damage. Environ Health Perspect 111:455–60

Jux B et al. (2009) Langerhans cell maturation and contact hypersensitivity are impaired in aryl hydrocarbon receptor-null mice. J Immunol 182:6709–17


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ced.12455


[i] 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ced.12455

Про Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) це провідна технологічна компанія, націлена на поліпшення якості життя людей на всіх етапах континууму здоров'я — від ведення здорового способу життя, профілактики та ранньої діагностики до лікування та догляду у домашніх умовах. Philips володіє глибокою експертизою в сфері споживчих товарів і охорони здоров'я і використовує передові технології для надання комплексних рішень. Штаб-квартира Philips знаходиться в Нідерландах, компанія займає лідируючі позиції в галузі медичної візуалізації, моніторингу пацієнтів і ІТ-систем, а також рішень для персонального догляду і техніки для дому. У 2016 році обсяг продажів рішень Philips для здоров'я і охорони здоров'я склав 17,4 млрд євро. У компанії працюють 71 000 співробітників більш ніж у 100 країнах. Новини про компанію Philips Україна можна знайти на веб-сайті https://www.philips.ua

ДокладнішеЗгорнути

Наталія Узунбаджаков

Наталія Узунбаджакова

старший науковий співробітник Philips

Мультимедійні матеріали

Поділитися в соцмережах

Теми

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Радимо переглядати наш сайт в останній версії браузера Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.