UK
RU
0

Кошик для покупок

У Вашому кошику наразі немає товарів.

    Час читання: 9 хв

    Як правильно готувати овочі: поширені помилки та способи їх вирішення

     

    Без овочів, багатих на поживні речовини та насичені смаки, не проходить жоден прийом їжі. Якщо вас запитають, що потрібно для збалансованої дієти, перше, що ви згадаєте, ймовірно, будуть овочі. З огляду на це постає питання: а чи знаєте ви, як готувати овочі таким чином, щоб зберегти максимум їхньої поживної цінності?

     

    Давайте дізнаємося, як правильно готувати овочі, розберемо поширені помилки, які виникають під час їх приготування, а також  як їх уникати.

    Помилка під час приготування овочів №1: готувати різні овочі одночасно


    Найперше, що треба знати – як довго треба варити овочі, щоб вони не втратили поживні речовини. Кожен овоч має свій час приготування, тому коли ви кладете усі овочі в одну каструлю, де все готується протягом однакової кількості часу, м’які овочі в готовій страві будуть перевареними, а твердіші – недоготованими.

     

    Найкращий спосіб уникнути цього – використовувати різні способи приготування різних видів овочів:

     

    Спосіб приготування овочів #1: Відварювання

     

    Коли йдеться про приготування овочів, відварювання вважається найшвидшим та найпростішим способом. Однак овочі легко переварити, що призводить до втрати ними життєво необхідних поживних речовин. Часто достатньо потримати деякі овочі декілька хвилин в киплячій воді. Наприклад, якщо потрібно відварити броколі, виконайте наступні кроки: 

    • опустіть шматочки суцвіть однакового розміру в киплячу воду;
    • одразу після повторного закипання зменште вогонь;
    • достатньо проварити протягом усього кількох хвилин, щоб броколі залишалася злегка твердою.

     

    Навпаки, коренеплоди, які містять більшу кількість крохмалю, наприклад, картопля, можуть витримувати кип’ятіння протягом тривалого часу. Тож щоб відварити картоплю, помістіть її в каструлю з холодною водою і варіть після закипання на невеликому вогні до м’якості.

     

    Спосіб приготування овочів #2: На парі

     

    Приготування на парі — одне з найвдаліших рішень, якщо йдеться про те, щоб зберегти в овочах якомога більше поживних речовин. Знову ж таки, залежно від видів овочів є кілька нюансів, на які потрібно зважати, коли готуєте на парі.

     

    • Приготування на парі більш твердих овочів, таких як броколі та морква: під час готування цих видів овочів можна використовувати пароварку. Не забувайте, що води має бути не більше 5 см.
    • Приготування на парі м’якіших овочів, таких як спаржа: ці види овочів легко переварити. Використовуйте пергамент для випічки, з якого можна сформувати невеликий конверт та помістити овочі всередину, запікши їх в духовій шафі у власному соку.

     

    Спосіб приготування овочів #3: Смаження


    На противагу приготуванню на парі, смаження — це смачний спосіб приготування овочів на сильному вогні протягом короткого періоду часу. Цим способом можна приготувати поживне рагу всього за три прості кроки.

     

    1. Розігрійте трохи олії у сковороді (рекомендуємо вок). 
    2. Додайте овочі, слідкуючи, щоб не переповнити сковороду. 
    3. Постійно помішуйте овочі, щоб вони були рівномірно покриті олією. Пам'ятайте: спочатку завжди додаємо ті овочі, які потребують більше часу для приготування.


    Порада: правильна нарізка овочів має велике значення для смаження. Щоб забезпечити їх рівномірне приготування, наріжте овочі на шматочки однакового розміру.

     

    Спосіб приготування овочів #4: Смаження в мультипечі Ovi

     

    Обирайте смаження в мультипечі Ovi, якщо хочете, щоб овочі були хрусткими і при цьому готувалися майже без олії – буде і смачно, і просто, і корисно.

     

    1. Можете попередньо розігріти мультипіч, поки готуєте овочі для смаження. 
    2. Як зазначалося вище, наріжте овочі шматочками однакового розміру, щоб забезпечити їх рівномірне обсмаження. 
    3. Перекладіть овочі у мультипіч Ovi і готуйте приблизно 20 хвилин.


    За допомогою мультипечі Philips Ovi XXL чи Smart овочі можна смажити, готувати на грилі, запікати або підсмажувати у великих кількостях. Така модель мультипечі Ovi стане ідеальним варіантом, коли треба приготувати велику порцію овочів, аж до 6 осіб, або коли готуєтесь до вечірки.

     

    Cпосіб приготування овочів #5: Запікання

     

    Ще один чудовий спосіб приготувати одночасно велику партію овочів — рівномірно розкласти їх на велике деко для запікання. Цей метод  вирізняється тим, що овочі готуються на сильному вогні протягом достатнього періоду часу, просто дотримуйтеся цих простих кроків.

     

    1. Замаринуйте овочі в невеликій кількості олії та приправ. 
    2. Викладіть їх на деко для запікання. 
    3. Знову ж таки, переконайтеся, що шматочки овочів однакової форми, адже тільки так вони проготуються рівномірно. 
    4. Щоб овочі розкрили максимум смаку, готуйте їх приблизно 40 хвилин, перш ніж вони набудуть золотистого кольору та хрусткості.

    Помилка під час приготування овочів №2: мити овочі завчасно

    Якщо ви плануєте готувати їжу сьогодні ввечері, але зараз у вас є вільна хвилинка, може виникнути спокуса помити овочі заздалегідь. Не робіть цього! Після того як овочі помиті, вони починають окислюватися і втрачати поживні речовини. З цієї ж причини ніколи не мийте овочі перед зберіганням. З цього правила є лише один виняток: листова зелень. Зазвичай її можна зберігати день-два, після чого вона псується.


    Лише в рідкісних випадках можна завчасно злегка помити овочі і це не нашкодить.

     

    Підготовка овочів перед приготуванням у мультипечі Philips Ovi

     

    Якщо ви готуєтеся смажити картоплю фрі в мультипечі Ovi, поріжте її, після чого замочіть у мисці з холодною водою приблизно на півгодини. Так з картоплі вийде зайвий крохмаль, що, у свою чергу, забезпечить готовій картоплі фрі хрустку скоринку.

     

    Підготовка овочів перед запіканням або приготуванням рагу

     

    Ретельне миття овочів таке ж важливе, як і їх ретельне обсушування перед приготуванням. Сухі овочі матимуть більш хрустку скоринку та насиченіший смак, що безперечно має значення, коли йдеться про смаження.

    Саме те, що вам потрібно:

    Мультипіч

    Philips Ovi Smart

    HD9867/90

    Мультипіч Philips Ovi Smart

    HD9867/90

    Максимум смаку, мінімум жиру. Без зусиль.

    Нова велика мультипіч Philips думає й готує замість вас. Завдяки розумній технології розпізнавання мультипіч сама автоматично налаштовує час і температуру під час приготування для щораз ідеальних страв. Вибирайте й насолоджуйтеся кожним шматочком! Переглянути усі переваги

    Максимум смаку, мінімум жиру. Без зусиль.

    Нова велика мультипіч Philips думає й готує замість вас. Завдяки розумній технології розпізнавання мультипіч сама автоматично налаштовує час і температуру під час приготування для щораз ідеальних страв. Вибирайте й насолоджуйтеся кожним шматочком! Переглянути усі переваги

    Максимум смаку, мінімум жиру. Без зусиль.

    Нова велика мультипіч Philips думає й готує замість вас. Завдяки розумній технології розпізнавання мультипіч сама автоматично налаштовує час і температуру під час приготування для щораз ідеальних страв. Вибирайте й насолоджуйтеся кожним шматочком! Переглянути усі переваги

    Максимум смаку, мінімум жиру. Без зусиль.

    Нова велика мультипіч Philips думає й готує замість вас. Завдяки розумній технології розпізнавання мультипіч сама автоматично налаштовує час і температуру під час приготування для щораз ідеальних страв. Вибирайте й насолоджуйтеся кожним шматочком! Переглянути усі переваги

    Помилка під час приготування овочів №3: нарізати овочі завчасно


    Важливо знати, коли правильно нарізати овочі. Так само, як і під час миття, овочі починають окислюватися, як тільки ви починаєте їх нарізати. Напевно, всі знають, що яблука починають буріти, як тільки  їх надкусити. Овочі поводяться так само. Тому краще мити та нарізати овочі безпосередньо перед вживання. Ось ще декілька речей, які ви маєте знаєти, перш ніж ми покажемо вам кілька класичних технік нарізання овочів.

     

    • Незалежно від того, чи готуєте ви кабачки чи баклажани, якщо ви плануєте використовувати м’які овочі, нарізайте їх безпосередньо перед приготуванням або подачею на стіл.
    • Пам’ятайте, ці види овочів схильні до потемніння та втрачання соку.

     

    Якщо ви випадково нарізали баклажани занадто рано, скористайтеся лимонним соком або сіллю, щоб запобігти їхньому потемнінню. Використовуйте цей метод і для інших овочів, які також швидко темнішають після нарізки, а саме для пастернаку і картоплі.

     

    Хочете дізнатися, як правильно нарізати овочі? Ось 3 класичні техніки нарізки овочів перед подальшою тепловою обробкою:

     

    1-й спосіб: Як нарізати овочі кубиками

     

    Нарізка кубиками абсолютно необхідна, коли йдеться про те, як нарізати овочі однаковими шматочками. Якщо потрібно, перед початком приготування почистіть овочі. Існують різні способи нарізання різних овочів кубиками. Наприклад, щоб нарізати цибулю шалот кубиками:

     

    1. розріжте навпіл;
    2. одну половину цибулі шалот покладіть на дошку розрізаною частиною вниз, розріжте обережно вздовж горизонтально; 
    3. тепер розріжте цибулю шалот вертикально, нарізаючи кубиками.

     

    2-й спосіб: Як нарізати овочі дрібно

     

    Дрібна нарізка — це та ж сама нарізка кубиками, тільки дуже дрібними. Повторіть вище вказані дії гострим ножем, нарізавши менші та дрібніші шматочки овочів.

     

    3-й спосіб: Як нарізати овочі жул’єном

     

    Нарізка жул’єном — це нарізка овочів дуже тонкою соломкою, коли кожен  нарізаний шматочок нагадує сірник:

     

    1. спершу розріжте вздовж на слайси;
    2. складіть слайси один на один, а потім наріжте уздовж вузькими смужками.

    Основні поради з приготування овочів:

     

    1. Увесь посуд та столові прибори, які контактують з продуктами під час приготування, наприклад, ножі та дошки, мають бути чистими перед використанням, а після кожного використання їх слід ретельно помити. 
    2. Підійдуть як дерев’яні, так і пластикові дошки, хоча пластикові дошки, як правило, схильні до появи подряпин, в яких можуть утворюватися бактерії. Це не означає, що ви не можете їх використовувати, але опісля їх треба мити особливо ретельно. Уникайте використання скляних дошок, оскільки вони можуть притупити ножі. Якщо дошка ковзає по поверхні, підкладіть під неї вологу тканину.
    3. Слідкуйте, щоб кухонний ніж завжди був гострим. Звісно, вам не потрібна величезна колекція ножів, але хороший кухарський ніж, ніж для овочів і зазубрений ніж точно стануть в пригоді під час приготування овочів. Кухарський ніж найкраще підходить для твердих овочів, таких як картопля або морква, тоді як овочевий ніж призначений для роботи з дрібними або м’якими овочами. Зазубреним ножем зручно нарізати овочі та фрукти, які мають гладку шкірку, наприклад, помідори.

     

    Що ж, вам більше не потрібно запитувати, як смажити овочі, або турбуватися про різні способи приготування чи нарізки овочів. Завдяки цій статті ви зможете оволодіти усіма необхідними навичками, які перетворять вас на профі у приготуванні овочів.

    Підписуйтесь та отримуйте -10% додаткової знижки на першу покупку на Philips.ua*

    Будьте в курсі ексклюзивних пропозицій та акцій

    Дізнавайтесь про актуальні та корисні поради від Philips

    Отримуйте першими інформацію про новинки ​

    *

    *Промокод -10% знижки на покупки на Philips.ua буде надіслано на електронну пошту, вказану у формі підписки, за умови першої реєстрації такої електронної пошти.

    Я хотів би отримувати рекламні повідомлення - на основі моїх уподобань і поведінки - про продукти, послуги, події та акції Philips. Я можу легко відмовитися від підписки в будь-який час!

    Наш сайт найкраще переглядати за допомогою останньої версії Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.