UK
RU
0

Кошик для покупок

У Вашому кошику наразі немає товарів.

     Час читання: 5 хв

    Що таке флет уайт, лате, макіато і капучино?


    Якщо вам, часом, коли-небудь хотілося вийти із зони комфорту, маючи на увазі різновиди кави, ви, певно, почувалися дещо розгублено і непевно щодо того, який вид кави чи кавового напою спробувати наступного разу. Незлічена кількість варіантів. А що таке, власне, капучино? Що то за флет уайт? А чим лате відрізняється від макіато? І взагалі, що таке ото макіато?

    Ось вам шпаргалка на усі часи, щоб ви точно знали, що замовити наступного разу, коли відвідаєте місцевого бариста. Якщо готові йти далі, у нас є ще більше цікавого про різні види кави. І коли ви почнете краще розумітися у питанні, вам неодмінно захочеться спробувати приготувати їх вдома.

    Що таке лате?


    Отже, почнемо з лате. Цей кавовий напій являє собою порцію еспресо, змішану зі спіненим молоком і вкриту зверху піною. Ви, мабуть, чули сполучення «кава лате»? Не дайте збити себе з пантелику. Кава лате – це те саме, що й звичайний лате; це просто більш офіційна його назва.

     

    Кава лате народилася в Італії, звідти і пішла світом, швидко здобувши популярність у кожному його куточку. Кажуть, що традиційний італійський капучино — це те, звідки виникла ідея більш «американізованого» лате. Незважаючи на схожість, лате та капучино – це абсолютно різні напої, в основі яких лежить еспресо…

    Що таке капучино?

    Як і у випадку з лате, для приготування капучино беруть порцію еспресо і спінене молоко, завершуючи все піною зверху. Різниця між ними полягає в тому, що в капучино вміст піни більший, ніж в лате. Добра новина для тих, хто збирається спробувати приготувати обидва напої – спосіб приготування однаковий і для лате, і для капучино, різниця полягає лише в підходах до утворення молочної піни.

     

    Щоб відчути справжню насолоду, як після кави в кав’ярні, краще використовувати еспресо-машину для приготування першого основного інгредієнту – еспресо. Для молочної складової можете знову ж таки використовувати або ту ж кавомашину, яка все зробить за вас, або збивати молоко вручну:

     

    • Для приготування лате: Для спінення молока використовуйте трубку пароутворювача (панарело), рухаючи її час від часу від поверхні молока до дна ємності, щоб утворилося більше піни. Спінене молоко влийте у чашку з еспресо – смачний лате з ніжною пінкою готовий.

    • Для приготування капучино: Спінюючи молоко, частіше тримайте панарело до поверхні молока, роблячи при цьому кругові рухи, щоб утворилося більше стійкої піни. Постукуйте ємністю з молоком по стільниці, щоб позбутися бульбашок, перш ніж вливати молоко в еспресо. Так у вас має вийти ідеально пінистий насичений капучино.

    Наступні за списком напої на основі еспресо з додаванням молока: лате макіато і стандартний макіато – що це і у чому різниця?

    Саме те, що вам потрібно:

    Що таке макіато?


    Якщо ви бачили макіато раніше, вам, напевно, було цікаво дізнатися, як він отримує свій культовий багатошаровий вигляд. Але спершу, що таке взагалі макіато? По суті, це гібрид лате і чистої порції еспресо. У ньому не так багато молока, як у лате чи капучино, але він ніжніший, ніж просто еспресо. Макіато також походить з Італії і набув популярності як полуденний напій, оскільки він не такий міцний, як еспресо, але міцніший, ніж ранковий капучино.

    Що означає макіато? І що таке лате макіато?


    «Macchiato» перекладається з італійської «заплямований» або «забарвлений», що логічно, оскільки концепція еспресо макіато полягає в тому, щоб «заплямувати» еспресо буквально краплею молока. На противагу цьому лате макіато якраз є протилежністю еспресо макіато, адже тут навпаки саме еспресо «забарвлює» спінене молоко.

     

    Готуючи лате, молоко вливають в еспресо. А щоб створити багатошаровий лате макіато, еспресо дуже повільно вливають в спінене молоко. Більше того, деякі бариста використовують ложку, щоб якомога більше сповільнити рух еспресо. То як, надихнулися? Тепер можете самостійно спробувати приготувати макіато.

    Що таке флет уайт?


    Наш останній молочний напій на основі еспресо багато хто сприймає як мінілате. Флет уайт — це еспресо з молоком з мінімальною кількістю піни без «пінного капелюху» зверху. У чому фішка? Молоко з мікропіною – більш рафінований вид спіненого молока, який містить мікробульбашки.

     

    Щоб зробити мікропіну, спочатку тримайте панарело високо в глечику, подаючи в молоко гаряче повітря. Потім занурте панарело глибше в глечик, щоб створити ефект виру. Завдяки такому способу молоко вільно проходить крізь еспресо, на відміну від піни лате, густішої і менш рідкої за консистенцією.

    Знайдіть свій улюблений дует еспресо та молока


    Тепер, коли ви знаєте, які існують види молочних напоїв на основі еспресо, вам більше ніколи не доведеться розмірковувати над тим, «що таке кава лате?», чи не так? Ви вільні обирати з безлічі назв в кав’ярні або ж готувати улюблений кавовий напій власноруч вдома, або піти ще далі, обравши шлях домашнього бариста та придбавши автоматичну кавомашину

    Підписуйтесь та отримуйте -10% додаткової знижки на першу покупку на Philips.ua*

    Будьте в курсі ексклюзивних пропозицій та акцій

    Дізнавайтесь про актуальні та корисні поради від Philips

    Отримуйте першими інформацію про новинки ​

    *

    *Промокод -10% знижки на покупки на Philips.ua буде надіслано на електронну пошту, вказану у формі підписки, за умови першої реєстрації такої електронної пошти.

    Я хотів би отримувати рекламні повідомлення - на основі моїх уподобань і поведінки - про продукти, послуги, події та акції Philips. Я можу легко відмовитися від підписки в будь-який час!

    Наш сайт найкраще переглядати за допомогою останньої версії Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.