Час читання: 5 хв
Якщо вам, часом, коли-небудь хотілося вийти із зони комфорту, маючи на увазі різновиди кави, ви, певно, почувалися дещо розгублено і непевно щодо того, який вид кави чи кавового напою спробувати наступного разу. Незлічена кількість варіантів. А що таке, власне, капучино? Що то за флет уайт? А чим лате відрізняється від макіато? І взагалі, що таке ото макіато?
Ось вам шпаргалка на усі часи, щоб ви точно знали, що замовити наступного разу, коли відвідаєте місцевого бариста. Якщо готові йти далі, у нас є ще більше цікавого про різні види кави. І коли ви почнете краще розумітися у питанні, вам неодмінно захочеться спробувати приготувати їх вдома.
Кава лате народилася в Італії, звідти і пішла світом, швидко здобувши популярність у кожному його куточку. Кажуть, що традиційний італійський капучино — це те, звідки виникла ідея більш «американізованого» лате. Незважаючи на схожість, лате та капучино – це абсолютно різні напої, в основі яких лежить еспресо…
Отже, почнемо з лате. Цей кавовий напій являє собою порцію еспресо, змішану зі спіненим молоком і вкриту зверху піною. Ви, мабуть, чули сполучення «кава лате»? Не дайте збити себе з пантелику. Кава лате – це те саме, що й звичайний лате; це просто більш офіційна його назва.
Як і у випадку з лате, для приготування капучино беруть порцію еспресо і спінене молоко, завершуючи все піною зверху. Різниця між ними полягає в тому, що в капучино вміст піни більший, ніж в лате. Добра новина для тих, хто збирається спробувати приготувати обидва напої – спосіб приготування однаковий і для лате, і для капучино, різниця полягає лише в підходах до утворення молочної піни. Щоб відчути справжню насолоду, як після кави в кав’ярні, краще використовувати еспресо-машину для приготування першого основного інгредієнту – еспресо. Для молочної складової можете знову ж таки використовувати або ту ж кавомашину, яка все зробить за вас, або збивати молоко вручну: Наступні за списком напої на основі еспресо з додаванням молока: лате макіато і стандартний макіато – що це і у чому різниця?
Якщо ви бачили макіато раніше, вам, напевно, було цікаво дізнатися, як він отримує свій культовий багатошаровий вигляд. Але спершу, що таке взагалі макіато? По суті, це гібрид лате і чистої порції еспресо. У ньому не так багато молока, як у лате чи капучино, але він ніжніший, ніж просто еспресо. Макіато також походить з Італії і набув популярності як полуденний напій, оскільки він не такий міцний, як еспресо, але міцніший, ніж ранковий капучино.
Готуючи лате, молоко вливають в еспресо. А щоб створити багатошаровий лате макіато, еспресо дуже повільно вливають в спінене молоко. Більше того, деякі бариста використовують ложку, щоб якомога більше сповільнити рух еспресо. То як, надихнулися? Тепер можете самостійно спробувати приготувати макіато.
«Macchiato» перекладається з італійської «заплямований» або «забарвлений», що логічно, оскільки концепція еспресо макіато полягає в тому, щоб «заплямувати» еспресо буквально краплею молока. На противагу цьому лате макіато якраз є протилежністю еспресо макіато, адже тут навпаки саме еспресо «забарвлює» спінене молоко.
Щоб зробити мікропіну, спочатку тримайте панарело високо в глечику, подаючи в молоко гаряче повітря. Потім занурте панарело глибше в глечик, щоб створити ефект виру. Завдяки такому способу молоко вільно проходить крізь еспресо, на відміну від піни лате, густішої і менш рідкої за консистенцією.
Наш останній молочний напій на основі еспресо багато хто сприймає як мінілате. Флет уайт — це еспресо з молоком з мінімальною кількістю піни без «пінного капелюху» зверху. У чому фішка? Молоко з мікропіною – більш рафінований вид спіненого молока, який містить мікробульбашки.
Тепер, коли ви знаєте, які існують види молочних напоїв на основі еспресо, вам більше ніколи не доведеться розмірковувати над тим, «що таке кава лате?», чи не так? Ви вільні обирати з безлічі назв в кав’ярні або ж готувати улюблений кавовий напій власноруч вдома, або піти ще далі, обравши шлях домашнього бариста та придбавши автоматичну кавомашину.