Час читання: 4 хв
У статті ми розкриємо секрети найкращих способів зберігання кавових зерен, завдяки яким вам ніколи не доведеться хвилюватися, що кава може зіпсуватися. Крім того, відповімо на такі популярні запитання: «чи псується мелена кава?» і «як довго зберігаються кавові зерна?». Отже, розбираємось детально у питанні, розглядаємо поради і підказки і кожного дня насолоджуємось найкращою свіжою кавою.
Якщо ви любите починати ранок з відмінної чашки кави, тоді ви точно захочете знати, як правильно зберігати каву в зернах. Існує багато хибних думок, як-от, наприклад, що потрібно заморожувати кавові зерна або зберігати їх у холодильнику. Насправді це неправильні способи зберігання меленої кави і кави в зернах.
Як краще зберігати кавові зерна? Найважливіше, про що потрібно пам’ятати: не тримайте каву в зернах у холодильнику чи морозильній камері. Це одна з найпоширеніших помилок щодо зберігання кави. Оскільки кавові зерна пористі, вони вбирають інші аромати. Це означає, що якщо у вашому холодильнику є продукти з різким запахом, існує велика ймовірність того, що чашка кави потім матиме дивний смак. Зберігання в холодильнику також може призвести до того, що на поверхні кавових зерен виділиться олія, через що кава швидко «постаріє». Якщо вам вкрай необхідно заморозити кавові зерна, переконайтеся, що пакування не пошкоджено, а перед приготуванням кава розморожена до кімнатної температури. До того ж все одно зважайте на те, що частина смаку кави буде втрачена через зберігання в холодильнику. Оптимальні умови зберігання кави в зернах: Якщо ви дотримуватиметеся цих простих правил зберігання кави, ваш ранковий свіжозварений еспресо завжди буде відмінної якості і смаку.
Спершу відповімо на запитання: а як довго взагалі зберігаються кавові зерна? Що стосується смаку, кавові зерна найкраще готувати у проміжок від 2 до 10 днів після обсмажування. Приблизно через 30 днів після обсмажування значна частина аромату все ще залишається, хоча смак буде вже не таким насиченим. Після завершення цього періоду більшість кавових зерен вважається несвіжими.
Майте на увазі, що несвіжі у цьому випадку – не те саме, що непридатні до вживання. Кавові зерна при цьому можна зберігати і заварювати впродовж років. Отже, виникає логічне питання: для чого знати, як правильно зберігати кавові зерна, якщо їх увесь цей час можна вживати і вони залишаються придатними для пиття так довго? А відповідь проста: смак кави напряму залежить від того, наскільки свіжі кавові зерна.
По-перше, спробуйте використовувати каву в зернах і перемелювати її перед кожним заварюванням, тоді смак кави буде найкращим, найнасиченішим. Звісно, мелена кава може бути набагато зручніша. Якщо ви віддаєте перевагу меленій каві, напевно, вам цікаво, чи псується вона? Відповідь «так», і до того ж псується швидше, ніж кава в зернах. Мелена кава зберігається при кімнатній температурі від 3 до 5 місяців. Якщо потрібно, можна зберігати нерозкритий пакет з меленою кавою в морозильній камері до 2 років. Але з моменту відкриття або пошкодження пакування строк придатності меленої кави складає близько 5 місяців. Поради щодо зберігання меленої кави такі ж, як і щодо зберігання кави в зернах. Виберіть герметичний контейнер і тримайте його подалі від вологи, світла та тепла. І пам’ятайте, що краще не тримати мелену каву в морозильній камері чи холодильнику, щоб волога не зіпсувала її смак. Ну ось, тепер ви знаєте найкращі способи зберігання кави. Спробуйте приготувати каву за допомогою кавомашини, яка зберігає свіжість зерен і помелу, щоб ви могли випити найкращу чашку кави. Все що від вас потрібно – це насолоджуватися свіжою запашною кавою або еспресо щодня, не виходячи з дому!