Час читання: 4 хв
Уявляєте порцію еспресо? На перший погляд вона здається звичною і такою мініатюрною, але не поспішайте з висновками – маленький розмір не приховає інтенсивності смаку та аромату. Але по суті: що таке еспресо? Які різновиди еспресо існують і що ми маємо на увазі під самим поняттям «еспресо»? Сподіваємося надати відповіді на всі ваші запитання про цей потужний, незважаючи на свій розмір, кофеїновий сплеск. Дізнавшись більше про базові речі, ви відчуватимете себе достатньо впевнено, щоб почати готувати справжній еспресо вдома власноруч.
На перший погляд, еспресо дуже схожий на стандартну каву, але різниця насправді значна. Еспресо готується під більшим тиском при скороченому часі проти приготування звичайної кави. Заінтриговані? Дізнайтеся більше про відмінності між еспресо та кавою.
Багато з нас регулярно п’ють еспресо, чи-то в лате та капучино, чи-то в чистому вигляді. Однак до кінця так і незрозуміло, що ж це по суті. Отже, що таке еспресо? Якщо коротко, еспресо – це різновид міцної чорної кави, яка заварюється в процесі проходження гарячої води крізь мелені кавові зерна.
Слово «еспресо» насправді є дієприкметником минулого часу слова «esprimere», що означає дослівно «вичавлювати» або «віджимати». Еспресо скоріш пов’язаний з процесом приготування, а не з певним видом кавових зерен. Значення цього слова буквально стосується саме процесу – швидкості заварювання та інтенсивності тиску.
Якщо поцікавитись, які зерна каву краще використовувати для приготування еспресо, відповідь буде проста: використовуйте будь-який вид обсмажених кавових зерен, оскільки на отримання правильного еспресо впливає процес приготування, а не різновид кави. Проте існує думка, що зерна еспресо або темного обсмаження дають кращі результати. Якщо ви плануєте готувати еспресо власноруч у домашніх умовах, пам’ятайте, що автоматична кавомашина робить це якнайкраще.
Розібравшись, що таке чистий еспресо, рухаємося далі: що означає подвійний еспресо? Подвійний еспресо – це дві порції еспресо, тобто замість однієї варимо дві для однієї чашки. Подвійний еспресо – не єдиний вид порційного або чистого еспресо, вартий уваги, хоча…
Навпаки, якщо бажаєте щось менш інтенсивне за смаком, спробуйте американо, який являє собою порцію еспресо, змішану з гарячою водою. А якщо і американо здається вам занадто міцним, оберіть одну з інших різновидів кавових напоїв на основі еспресо.
Одним з найпопулярніших різновидів еспресо є ристрето. Що означає ристрето? Це просто міцніший, так би мовити, концентрований еспресо.
Тепер, давши відповіді на запитання «що таке кава еспресо?» і «як її готують?», ви зможете готувати щодня неймовірний еспресо вдома власноруч. І не поспішайте, насолоджуйтесь повільно кожним ковтком дійсно багатого інтенсивного смаку і аромату довершеної кави
Дізнавшись стільки про еспресо, настав час поекспериментувати з іншими напоями на основі еспресо. Спробуйте лате або капучино з довершеною пінкою чи карамельний макіато з льодом – насолоджуйтесь улюбленим еспресо без обмежень!