Час читання: 5 хв
Часто можна почути дискусії про існування різних видів жирів і буцімто про те, що є корисні та шкідливі жири. Тож не дивно, що у вас, як і в багатьох інших, може скластися думка, що є види жирів, які треба вживати, а є інші, яких краще уникати взагалі. Але чи це насправді так? І чи є про що взагалі сперечатися? Нижче ми спробуємо пояснити, у чому різниця між насиченими та ненасиченими жирами, а також наведемо приклади насичених та ненасичених жирів і покажемо відмінність між ними, порівнявши різні продукти з вмістом різних видів жирів. Отже, розбираємося разом, як переконатися, що різні види жирів в раціоні оптимально збалансовані.
Що таке насичені жири? Визначення та функції Що стосується насичених жирів, то щоденно рекомендовано споживати чоловікам приблизно 30 г насичених жирів, жінкам – 20 г і ще менше дітям (згідно даних NHS)1. Однак, зрештою, бажано прагнути до загального зменшення споживання жирів і до заміни насичених жирів ненасиченими. При нагоді намагайтеся замінювати насичені жирні кислоти на поліненасичені, адже це допоможе знизити ризик виникнення деяких захворювань, а також допоможе запобігти накопиченню шкідливого холестерину в організмі. Що таке ненасичені жири? Визначення та функції Ненасичені жирні кислоти мають подвійні зв’язки між атомами вуглецю, і їх вживання позитивно впливає на стан серця. Жири – важлива частина збалансованої, здорової дієти, оскільки організм використовує їх як джерело енергії. Крім того, жири допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни. Отже, чи шкідливі ненасичені жири? Загалом ні! Наприклад:
Щоб зрозуміти різницю між насиченими і ненасиченими жирами, потрібно заглибитися у їх хімічний склад.
Організму людини необхідні корисні жири для синтезу енергії та нормального функціонування. Як ви вже знаєте, насичені жири переважно мають одинарні зв’язки на атомарному рівні і загалом вважаються нездоровим видом жирів. Отже, насичені жири шкідливі? У великих кількостях так. Але це не означає, що час від часу не можна собі дозволити скуштувати щось смажене або поласувати смачним десертом. Головне – триматися міри.
Якщо хочете дізнатися, які продукти містять насичені, а які ненасичені жири, перегляньте перелік нижче. Цікавий факт: Велика кількість насичених жирів міститься у фастфуді і готових стравах, наприклад, у тістечках, чіпсах та інших подібних закусках.
Насичені жирні кислоти
Насичені жирні кислоти загалом містяться в продуктах тваринного походження, наприклад, у:
Ненасичені жирні кислоти можуть бути як поліненасиченими, так і мононенасиченими. Мононенасичені жири містяться в: Тоді як поліненасичені жири – омега-3 і омега-6 –містяться в:
Однак, не всі чіпси шкідливі для здоров’я через надлишковий вміст жиру. Ви коли-небудь чули про мультипіч Ovi? За допомогою цього сучасного пристрою, а саме мультипечі Philips Ovi Combi, можна готувати смачні чіпси, закуски та інші страви новим, корисним способом. Завдяки новітнім технологіям мультипечі Ovi можна значно зменшити кількість шкідливих для здоров’я жирів у готових стравах, при цьому не втративши у смаках.
Щоб бути певним, що ваша щоденна норма споживання жирів, яка складається переважно з ненасичених жирів, дорівнює рекомендованій, дотримуйтеся наступних рекомендацій: