UK
RU
0

Кошик для покупок

У Вашому кошику наразі немає товарів.

    Час читання: 5 хв

    Насичені і ненасичені жири – що це і в чому між ними різниця? Повний довідник з різних видів жирів

     

    Часто можна почути дискусії про існування  різних видів жирів і буцімто про те, що є корисні та шкідливі жири. Тож не дивно, що у вас, як і в багатьох інших, може скластися думка, що є види жирів, які треба вживати, а є інші, яких краще уникати взагалі. Але чи це насправді так? І чи є про що взагалі сперечатися?

     

    Нижче ми спробуємо пояснити, у чому різниця між насиченими та ненасиченими жирами, а також наведемо приклади насичених та ненасичених жирів і покажемо відмінність між ними, порівнявши різні продукти з вмістом різних видів жирів. Отже, розбираємося разом, як переконатися, що різні види жирів в раціоні оптимально збалансовані.

    У чому різниця між насиченими і ненасиченими жирами?


    Щоб зрозуміти різницю між насиченими і ненасиченими жирами, потрібно заглибитися у їх хімічний склад.

     

    • Насичені жирні кислоти не мають подвійних зв’язків між атомами вуглецю. 
    • Ненасичені жирні кислоти навпаки мають принаймні один (у мононенасичених) або декілька (у поліненасичених) подвійних зв’язків в ланцюзі жирних кислот.

     

    Що таке насичені жири? Визначення та функції
    Організму людини необхідні корисні жири для синтезу енергії та нормального функціонування. Як ви вже знаєте, насичені жири переважно мають одинарні зв’язки на атомарному рівні і загалом вважаються нездоровим видом жирів. Отже, насичені жири шкідливі? У великих кількостях так. Але це не означає, що час від часу не можна собі дозволити скуштувати щось смажене або поласувати смачним десертом. Головне – триматися міри.

     

    Що стосується насичених жирів, то щоденно рекомендовано споживати чоловікам приблизно 30 г насичених жирів, жінкам – 20 г і ще менше дітям (згідно даних NHS)1. Однак, зрештою, бажано прагнути до загального зменшення споживання жирів і до заміни насичених жирів ненасиченими. При нагоді намагайтеся замінювати насичені жирні кислоти на поліненасичені, адже це допоможе знизити ризик виникнення деяких захворювань, а також допоможе запобігти накопиченню шкідливого холестерину в організмі.

     

    Що таке ненасичені жири? Визначення та функції

     

    Ненасичені жирні кислоти мають подвійні зв’язки між атомами вуглецю, і їх вживання позитивно впливає на стан серця. Жири – важлива частина збалансованої, здорової дієти, оскільки організм використовує їх як джерело енергії. Крім того, жири допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни. Отже, чи шкідливі ненасичені жири? Загалом ні! Наприклад:

     

    • Поліненасичені жири, такі як омега-3, покращують кровообіг і запобігають виникненню судинних розладів і запалень.
    • Мононенасичені жирні кислоти підтримують еластичність артерій і постійний рівень холестерину ЛПВЩ, а також покращують і стабілізують рівень ліпідів у крові.

    Насичені і ненасичені жири – що це і в чому між ними різниця?

    Насичені і ненасичені жири: у яких продуктах вони містяться?

     

    Якщо хочете дізнатися, які продукти містять насичені, а які ненасичені жири, перегляньте перелік нижче.

    Насичені жирні кислоти

    Насичені жирні кислоти загалом містяться в продуктах тваринного походження, наприклад, у:

     

    • М'ясі 
    • Холодних м'ясних виробах 
    • Вершковому маслі 
    • Сирі 
    • Молочних продуктах

     

    Цікавий факт: Велика кількість насичених жирів міститься у фастфуді і готових стравах, наприклад, у тістечках, чіпсах та інших подібних закусках.

    Саме те, що вам потрібно:

    Ненасичені жирні кислоти

     

    Ненасичені жирні кислоти можуть бути як поліненасиченими, так і мононенасиченими. Мононенасичені жири містяться в:

     

    • Деяких видах горіхів, наприклад, мигдалі і арахісі 
    • Оливковій і ріпаковій олії 
    • Авокадо

     

    Тоді як поліненасичені жири – омега-3 і омега-6 –містяться в:

     

    • Рослинній олії, наприклад, ріпаковій та соняшниковій 
    • Кукурудзі 
    • Скумбрії 
    • Лососі 
    • Оселедці

    Основні поради щодо включення потрібної кількості різних видів жирів у раціон


    Щоб бути певним, що ваша щоденна норма споживання жирів, яка складається переважно з ненасичених жирів, дорівнює рекомендованій, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

     

    • AНамагайтеся їсти менше жирних м’ясних продуктів, таких як бекон зі свинини, віддаючи перевагу нежирним сортам м’яса, наприклад, індичатині. 
    • Збільште споживання рослинних продуктів, таких як горіхи, насіння та рослинні олії. 
    • Слідкуйте, щоб  у вашому раціоні було багато овочів, фруктів і цільнозернових продуктів. 
    • Обмежте вживання продуктів, багатих на трансжири, особливо смажених у фритюрі, як-от смажена курка та чіпси, це ж стосується і готових страв та випічки з листкового тіста2.

     

    Однак, не всі чіпси шкідливі для здоров’я через надлишковий вміст жиру. Ви коли-небудь чули про мультипіч Ovi? За допомогою цього сучасного пристрою, а саме мультипечі Philips Ovi  Viva Collection, можна готувати смачні чіпси, закуски та інші страви новим, корисним способом. Завдяки новітнім технологіям мультипечі Ovi можна значно зменшити кількість шкідливих для здоров’я жирів у готових стравах, при цьому не втративши у смаках.


    Джерела:

    1 NHS
    2 BHF

    Підписуйтесь та отримуйте -10% додаткової знижки на першу покупку на Philips.ua*

    Будьте в курсі ексклюзивних пропозицій та акцій

    Дізнавайтесь про актуальні та корисні поради від Philips

    Отримуйте першими інформацію про новинки ​

    *

    *Промокод -10% знижки на покупки на Philips.ua буде надіслано на електронну пошту, вказану у формі підписки, за умови першої реєстрації такої електронної пошти.

    Я хотів би отримувати рекламні повідомлення - на основі моїх уподобань і поведінки - про продукти, послуги, події та акції Philips. Я можу легко відмовитися від підписки в будь-який час!

    Наш сайт найкраще переглядати за допомогою останньої версії Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.