UK
RU
0

Кошик для покупок

У Вашому кошику наразі немає товарів.

    Час читання: 7 хв

    Як зберегти вітаміни під час приготування овочів: порадник з найкращими способами термічної обробки овочів

     

    Овочі – наші найкращі друзі і рятівники, коли мова заходить про здорове харчування, але чи знаєте ви, як найкраще готувати овочі, щоб вони не втратили поживні речовини? Врешті-решт, яка користь від овочів в принципі, якщо під час неправильного приготування вони втрачають всі свої вітаміни або у воді, або у жирі?

     

    Так, під час будь-якої термічної обробки продуктів спостерігається втрата певної кількості вітамінів, але це не означає, що слід повністю перейти на вживання овочів у сирому вигляді. Хороша новина полягає в тому, що існують прості способи правильного приготування овочів, які дозволяють зберігати найважливіші поживні речовини. Нижче ми розкажемо про вплив високих температур на вітаміни, а також про прості способи збереження поживних речовин під час приготування овочів.

    Як зберегти поживні речовини під час приготування овочів: що краще – вживати овочі в сирому вигляді або відвареними?


    Перш за все, давайте дещо уточнимо. Насправді під час приготування овочів вітаміни не руйнуються, а от поживна цінність може бути знижена залежно від способу їх приготування. Вибір способів найкориснішої теплової обробки залежить від ряду факторів, які включають різноманітність овочів, способи їх зберігання та види вітамінів, які вони містять. Є овочі, кулінарна обробка  яких навіть сприяє вивільненню вітамінів – це стосується, наприклад, моркви та кабачків.

     

    Вплив різних способів приготування на вітаміни різний. Деякі овочі стають більш поживними після приготування, а є такі, в яких кількість вітамінів зменшується саме в результаті впливу високих температур і нагрівання. Це пов’язано з тим, що одні вітаміни термолабільні, тобто нестійкі до нагрівання, а інші – термостійкі. Нижче наведено список основних термолабільних і термостійких вітамінів.

     

    Термолабільні вітаміни

    Список термолабільних вітамінів і продуктів, що їх містять, включає:

     

    • Вітамін С містять: перець, цибуля, коріандр, броколі, зелений перець, помідори, темно-зелені овочі і картопля. 
    • Вітамін В1 (тіамін) містять: бобові, картопля, спаржа та шпинат.
    • Вітамін B5 (пантотенова кислота) містять: сочевиця, нут і картопля.
    • Вітамін В9 (фолієва кислота) містять: салат, помідори, спаржа, капуста та бобові. 
    • Вітамін B6 містять: картопля, бобові, капуста і авокадо. 
    • Вітамін B12 містять: яйця і молочні продукти.

     

    Термостійкі вітаміни

    Термостійкі вітаміни, навпаки, не піддаються впливу високих температур під час термічної обробки. До них належать:

    • Вітамін А містять: морква, перець та шпинат.
    • Вітамін D містять: гриби і молоко.
    • Вітамін Е містять: рослинні олії, перець, спаржа та маргарин.
    • Вітамін В2 (рибофлавін) містять: молоко та молочні продукти, броколі та капуста.
    • Вітамін B3 (ніацин) містять: деякі частини рослин і зернових.

      Як приготувати овочі, без втрати поживних речовин

    Як приготувати овочі, щоб вони не втратили поживні речовини: скільки часу готувати та який спосіб термообробки найкращий

     

    Тепер, коли ми розглянули, як температура впливає на різні вітаміни та мінерали, час дізнатися, яким способом найкраще готувати овочі, щоб вони не втратили поживні речовини. На жаль, немає однозначної відповіді на те, як зберегти поживний склад повною мірою, оскільки різні продукти реагують на нагрівання по-різному.

     

    Головне знати, скільки витрачати часу та який спосіб обрати. Готуючи овочі, дотримуйтеся загальних правил.

     

    • Використовуйте невелику кількість води.
    • Готуйте на низьких температурах або повільному вогні.
    • Не піддавайте термообробці впродовж тривалого часу.

     

    Цікавий факт: У сирому вигляді броколі містить близько 540 мг вітаміну С. Після теплової обробки впродовж кількох хвилин кількість вітаміну С у ній зменшується приблизно до 260 мг. Що довше варити броколі, то менше в ній залишається вітамінів. Пам’ятайте про це, коли готуєте овочі з термолабільними вітамінами.

    Саме те, що вам потрібно:

    При якому способі приготування овочі зберігають найбільше поживних речовин?


    Доведено, що приготування в мікрохвильовці, в мультипечі Ovi або на парі гарантує збереження вітамінів, мінералів та інших поживних речовин в продуктах. Більше того, стійкість вітамінів до високих температур під час приготування супроводжується різним ступенем розчинності.

    What is the most nutritious way to cook vegetables

    Як зберегти поживні речовини під час приготування на парі


    Під час приготування на парі продукти рівномірно нагріваються з усіх боків під дією гарячої пари і залишаються хрусткими та ароматними.

     

    • Будьте обережні з продуктами, які містять термолабільні вітаміни, що одночасно є водорозчинними, особливо зважаючи на час приготування.
    • Водорозчинні вітаміни (комплекс С і В) вимиваються у воду як під час варіння, так і під час приготування на парі. 
    • Використовуйте невелику кількість води, щоб овочі готувалися на парі або в мікрохвильовці якомога швидше – використовуйте буквально декілька столових ложок води. 
    • Винятком, звичайно, є рідкі страви, в яких вода є їстівним компонентом. Наприклад, в овочевому супі будуть збережені всі водорозчинні вітаміни.

    Як зберегти поживні речовини під час приготування з додаванням жиру


    Їжу, яка містить багато жиророзчинних вітамінів, слід готувати з додаванням невеликої кількості олії або жиру, інакше організм не засвоїть ці вітаміни. Однак, як і у випадку з розчинністю вітамінів у воді, вони можуть частково розчинятися в жирі під час приготування, тому кількість жиру слід звести до мінімуму. До жиророзчинних вітамінів належать:

     

    • Вітамін А містять: морква, перець та шпинат.
    • Вітамін D містять: гриби і молоко.
    • Вітамін Е містять: рослинні олії, перець, спаржа та маргарин.
    • Вітамін К містять: зелені листові овочі.

    Як зберегти поживні речовини під час приготування без додавання жиру


    Приготування на парі, у мультипечі Ovi та тушкування  – ось деякі з методів, які допоможуть вам правильно приготувати овочі та зберегти їх поживний вміст. За допомогою мультипечі Philips Ovi  овочі не тільки піддаються м’якій і швидкій термообробці, що зберігає термолабільні вітаміни, але й готуються з додаванням мінімальної кількості олії, що запобігає втраті жиророзчинних вітамінів, таких як А, Е, D і K. Наприклад, багаті на вітамін D гриби шиїтаке готуйте в мультипечі Ovi, додаючи невелику кількість олії, замість того щоб смажити їх на олії в сковороді.

     

    Ну ось, тепер ви знаєте все про вплив високих температур на вітаміни і мінерали, а також про те, як зберегти поживні речовини під час термічної обробки продуктів — вся інформація в одному місці. Не забувайте й про інші важливі моменти: дотримуйтеся правил зберігання улюблених овочів, дізнавайтеся, які вітаміни вони містять, вибирайте оптимальні методи їх приготування та слідкуйте за тривалістю термообробки. Таким чином ви навчитеся не тільки правильно готувати овочі, а й зберігати якнайкраще поживність продуктів, які містять термолабільні вітаміни.

    Підписуйтесь та отримуйте -10% додаткової знижки на першу покупку на Philips.ua*

    Будьте в курсі ексклюзивних пропозицій та акцій

    Дізнавайтесь про актуальні та корисні поради від Philips

    Отримуйте першими інформацію про новинки ​

    *

    *Промокод -10% знижки на покупки на Philips.ua буде надіслано на електронну пошту, вказану у формі підписки, за умови першої реєстрації такої електронної пошти.

    Я хотів би отримувати рекламні повідомлення - на основі моїх уподобань і поведінки - про продукти, послуги, події та акції Philips. Я можу легко відмовитися від підписки в будь-який час!

    Наш сайт найкраще переглядати за допомогою останньої версії Microsoft Edge, Google Chrome або Firefox.