Час читання: 7 хв
Овочі – наші найкращі друзі і рятівники, коли мова заходить про здорове харчування, але чи знаєте ви, як найкраще готувати овочі, щоб вони не втратили поживні речовини? Врешті-решт, яка користь від овочів в принципі, якщо під час неправильного приготування вони втрачають всі свої вітаміни або у воді, або у жирі? Так, під час будь-якої термічної обробки продуктів спостерігається втрата певної кількості вітамінів, але це не означає, що слід повністю перейти на вживання овочів у сирому вигляді. Хороша новина полягає в тому, що існують прості способи правильного приготування овочів, які дозволяють зберігати найважливіші поживні речовини. Нижче ми розкажемо про вплив високих температур на вітаміни, а також про прості способи збереження поживних речовин під час приготування овочів.
Вплив різних способів приготування на вітаміни різний. Деякі овочі стають більш поживними після приготування, а є такі, в яких кількість вітамінів зменшується саме в результаті впливу високих температур і нагрівання. Це пов’язано з тим, що одні вітаміни термолабільні, тобто нестійкі до нагрівання, а інші – термостійкі. Нижче наведено список основних термолабільних і термостійких вітамінів. Термолабільні вітаміни Термостійкі вітаміни
Перш за все, давайте дещо уточнимо. Насправді під час приготування овочів вітаміни не руйнуються, а от поживна цінність може бути знижена залежно від способу їх приготування. Вибір способів найкориснішої теплової обробки залежить від ряду факторів, які включають різноманітність овочів, способи їх зберігання та види вітамінів, які вони містять. Є овочі, кулінарна обробка яких навіть сприяє вивільненню вітамінів – це стосується, наприклад, моркви та кабачків.
Список термолабільних вітамінів і продуктів, що їх містять, включає:
Термостійкі вітаміни, навпаки, не піддаються впливу високих температур під час термічної обробки. До них належать:
Тепер, коли ми розглянули, як температура впливає на різні вітаміни та мінерали, час дізнатися, яким способом найкраще готувати овочі, щоб вони не втратили поживні речовини. На жаль, немає однозначної відповіді на те, як зберегти поживний склад повною мірою, оскільки різні продукти реагують на нагрівання по-різному. Головне знати, скільки витрачати часу та який спосіб обрати. Готуючи овочі, дотримуйтеся загальних правил. Цікавий факт: У сирому вигляді броколі містить близько 540 мг вітаміну С. Після теплової обробки впродовж кількох хвилин кількість вітаміну С у ній зменшується приблизно до 260 мг. Що довше варити броколі, то менше в ній залишається вітамінів. Пам’ятайте про це, коли готуєте овочі з термолабільними вітамінами.
Доведено, що приготування в мікрохвильовці, в мультипечі Ovi або на парі гарантує збереження вітамінів, мінералів та інших поживних речовин в продуктах. Більше того, стійкість вітамінів до високих температур під час приготування супроводжується різним ступенем розчинності.
Під час приготування на парі продукти рівномірно нагріваються з усіх боків під дією гарячої пари і залишаються хрусткими та ароматними.
Їжу, яка містить багато жиророзчинних вітамінів, слід готувати з додаванням невеликої кількості олії або жиру, інакше організм не засвоїть ці вітаміни. Однак, як і у випадку з розчинністю вітамінів у воді, вони можуть частково розчинятися в жирі під час приготування, тому кількість жиру слід звести до мінімуму. До жиророзчинних вітамінів належать:
Ну ось, тепер ви знаєте все про вплив високих температур на вітаміни і мінерали, а також про те, як зберегти поживні речовини під час термічної обробки продуктів — вся інформація в одному місці. Не забувайте й про інші важливі моменти: дотримуйтеся правил зберігання улюблених овочів, дізнавайтеся, які вітаміни вони містять, вибирайте оптимальні методи їх приготування та слідкуйте за тривалістю термообробки. Таким чином ви навчитеся не тільки правильно готувати овочі, а й зберігати якнайкраще поживність продуктів, які містять термолабільні вітаміни.
Приготування на парі, у мультипечі Ovi та тушкування – ось деякі з методів, які допоможуть вам правильно приготувати овочі та зберегти їх поживний вміст. За допомогою мультипечі Philips Ovi овочі не тільки піддаються м’якій і швидкій термообробці, що зберігає термолабільні вітаміни, але й готуються з додаванням мінімальної кількості олії, що запобігає втраті жиророзчинних вітамінів, таких як А, Е, D і K. Наприклад, багаті на вітамін D гриби шиїтаке готуйте в мультипечі Ovi, додаючи невелику кількість олії, замість того щоб смажити їх на олії в сковороді.