Час читання: 4 хв
Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, можливо, є одним з найбільш обговорюваних вітамінів. Він підтримує різні базові функції та процеси в організмі. Але в чому саме полягає функція вітаміну С? Враховуючи його важливу роль в організмі, також корисно знати багаті джерела вітаміну С. Перше, про що ми згадуємо, коли йдеться про вітамін С, звісно, лимон і апельсин, оскільки вони відомі як фрукти, багаті на вітамін С. Але серед фруктів та овочів певної місцевості можна знайти й багато інших з високим вмістом вітаміну С у складі. Нижче у статті ми розкажемо більше про роль вітаміну С у нашому організмі та найповніші джерела цього вітаміну.
Вітамін С – насправді універсальний засіб. Достатнє споживання вітаміну С підтримує регулярне функціонування імунної та нервової систем організму. Він також підтримує окремі метаболічні процеси, включаючи енергетичний метаболізм і вироблення сполучної тканини, кісток і зубів. Ще одна причина, чому вітамін С такий важливий, полягає в тому, що він допомагає організму засвоювати залізо.
За даними NHS, рекомендоване щоденне споживання вітаміну С становить 40 мг/добу.* Дітям і підліткам потрібно менше, залежно від їхнього віку, і навпаки, вагітним жінкам і курцям, як правило, потрібно більше. Організм людини не здатний ні зберігати, ні виробляти вітамін С самостійно, але достатню кількість його можна легко отримати, якщо дотримуватися різноманітного та збалансованого раціону. З цієї причини NHS зазвичай не рекомендує приймати добавки вітаміну С.*
Коли розглядають різні джерела вітаміну С, більшість має на увазі фрукти. Ось деякі фрукти та ягоди, багаті на вітамін С: Овочі – ще один вид продуктів, багатих на вітамін С:
Колекція Avance
Шнекова соковижималка
HR1945/80
Колекція Avance
Соковижималка
HR1922/21
Viva Collection
Соковижималка
HR1855/70
Вітамін С чутливий до світла і тепла, тому якщо хочете, щоб продукти не втрачали його, звертайте увагу на спосіб їх зберігання та приготування. Продукти в сирому і свіжому вигляді містять найбільше вітаміну С, а також якщо споживати в них не тільки м’якоть, а і шкірку. Тому свіжовижаті фруктові та овочеві соки – чудовий спосіб отримати одразу добову дозу вітаміну С. В 100 мл свіжого апельсинового соку міститься 50 мг вітаміну С, тоді як в такій же порції лимонного соку — 38,70 мг. Якщо ваші смакові рецептори прагнуть нових відчуттів, спробуйте смачні соки та смузі з інших овочів і фруктів, багатих на вітамін С. Якщо хочете приготувати напій, збагачений вітаміном С, вам знадобляться лише свіжі фрукти та соковижималка, наприклад, шнекова соковижималка Philips Avance, яка м’яко екстрагує максимальну кількість поживних речовин з інгредієнтів. Такий варіант апельсинового соку буквально вибухає вітаміном С, маючи у своєму складі моркву, грейпфрут, апельсин, лимон та імбир. Завдяки набору фруктів і овочів з вітаміном С або свіжим сокам, які містять велику кількість вітаміну С, ви швидко задовольните щоденну потребу у ньому. Одночасно це сприятиме збалансованому харчуванню та здоровому способу життя.
* Джерело: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
Центрифужні соковижималки
Стаціонарні блендери
Шнекові соковижималки